Kratka zgodovina sladoleda

• Pot sladoleda, kot slaščice se je začela pred več kot tri tisoč leti
na Kitajskem. Tamkajšnji vladarji so prvi imeli priložnost uživati
v njej, ko so jim kuharji v sneg iz planin vmešali sadje, vino in med.
• Leta 1295 se je veliki popotnik Marco Polo vrnil iz Kitajske in v
Italijo prinesel recept za „ sladoled“. Po tem receptu so v sneg
umešali jakovo mleko in tako dobili bolj kremasto teksturo.
• Leta 1533 je Katarina De Medici s poroko s francoskim
kraljem Henrikom II. postala francoska kraljica. Ena od stvari,
ki jih je vzela s seboj v Francijo, je bil tudi recept za zamrznjeno
mleko-sladoled.
• Neki francoski kuhar je celo odprl trgovino, kjer je to sladico
prodajal. Prvi ji je dodal okuse, kot sta čokoladni in jagodni.
• Iz Evrope se je sladoled preselil v Združene države Amerike.
Leta 1700 je guverner Marylanda Bladen uradno prvič z njim
pogostil svoje povabljence.
• Jacob Fussel je leta 1842 v Baltimoru odprl prvo tovarno
sladoleda v ZDA in sladoled prodajal kar iz vagona.
• Leta 2010 smo v Homanovi hiši, začeli izdelovati sladoled.
Izdeluje ga podjetje “Mesec slaščice” in gre v slast tako
Kitajcem, Italijanom, Francozom, Američanom, kot Slovencem.
Zato, ker ga izdelujemo iz mleka, smetane, čokolade, sadja in
lešnikov. Zato, ker je svež in zato, ker ga delamo z ljubeznijo.