O nas

Homanova Hiša

Je mečanski dvorec, ki je sestavljen iz treh poslopij. Hiša je bila prenovljena po potresu leta 1511 v gotskem slogu z nekaj renesančnimi elementi. Prenovo dokazuje tudi letnica 1529 na konzolnem pomolu s kamnito bradato glavo in kranjskim grbom. Ob restavriranju zunanjosti so se pokazale tudi freske srednjeveškega vojčaka in sv. Krištofa ter drugi okraski iz 16. stol. V gostilno nad slačičarno je rad zahajal tudi slikar – impresionist Ivan Grohar, ki je od tod naslikal znamenito ˝ Loko v snegu ˝.

 

Homanova lipa

Homanova lipa je bila posajena leta 1934 v čast kralja Aleksandra. V Loki so jo zlobno imenovali “pasji sekret”. Baje so nekatere sosede pridno nagovarjale otroke, naj le zalivajo lipico s svojo vodo, da bi se od bogatih dodatkov posušila. Sosedje so se zavedali, da bo drevo enkrat veliko in se bodo pokazale tudi senčne strani, kar pa nam dandanes nudi odlično naravno senco v poletnih dneh.

 
Namig: letos smo se potrudili izdelati sladoled s 100% sadnim deležem, na katerega smo zelo ponosni. Poskusite! Pa dober tek!